Miera inflácie vo Francúzsku a v Španielsku v auguste vzrástla

12.09.2012 Celý región

Paríž/Madrid 12. septembra (TASR) - Miera inflácie vo Francúzsku a v Španielsku, v druhej a štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, v auguste vzrástla, a to viac, ako sa čakalo. Aj v Nemecku inflácia minulý mesiac zrýchlila, čo signalizuje, že rast spotrebiteľských cien v celej eurozóne pravdepodobne nabral v auguste vyššie obrátky.

Podľa najnovších údajov sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v auguste zvýšil medziročne o 2,4 %. Analytici pritom očakávali, že po júlovom náraste o 2,2 %, stúpne v auguste o 2,3 %. V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb zvýšili v auguste o 0,7 %.

Neharmonizovaná miera inflácie vo Francúzsku v auguste vzrástla medziročne o 2,1 % a medzimesačne o 0,7 %.

Aj v Španielsku sa rast spotrebiteľských cien v auguste zrýchlil a dosiahol najvyššiu úroveň za deväť mesiacov. Podľa štatistického úradu INE sa ceny tovarov a služieb minulý mesiac zvýšili medziročne o 2,7 %. Naposledy tak strmo stúpli v novembri 2011. Analytici ale takýto vývoj očakávali, keďže v júli dosiahla miera inflácie v Španielsku 2,7 %. V medzimesačnom porovnaní stúpli augustové spotrebiteľské ceny o 0,6 %.

Harmonizovaná miera inflácie v Španielsku zostala v auguste na júlovej úrovni 2,7 %.

Informovala o tom agentúra RTTNews.
 

Vyberte región